YouTube on videopalvelu, joka tuo elämääsi runsaasti iloa ja uusia ideoita! Tämä artikkeli tutustuttaa sinut YouTuben tarjoamiin mahdollisuuksiin ja siihen, mitä tapahtuu YouTuben kulissien takana.

YouTube pähkinänkuoressa

YouTube eli YT avattiin 14.2.2005, eli se on ehtinyt jo 15 vuoden kunnioitettavaan ikään. Palvelun kotipaikka on Kaliforniassa, Yhdysvalloissa sijaitseva San Bruno. Palvelua pyöritetään yli 80 kielellä ja palvelun omistaa Google. Palvelun luojina pidetään Chad Hurleyta, Steve Chenia ja Jawed Karimia. Aiemmin palvelun luojat työskentelivät PayPalille.

Palvelun ideana on, että käyttäjillä on mahdollisuus lisätä YouTubeen omia videoitaan. He voivat myös katsoa sekä kommentoida toisten käyttäjien palveluun lisäämiä videoita. YouTube on kerännyt runsaasti suosiota, sillä se on suosituin netistä löytyvistä suoratoistopalveluista. Palveluun ladattavan sisällön määrä on huikea, sillä jokaisena minuuttina YouTubeen lisätään 100 tunnin edestä videosisältöä. Tämä tarkoittaa sitä, että yhden vuorokauden aikana sisältöä lisätään YouTubeen niin paljon, että sitä kertyy reilut 16 vuotta. Eikä tämäkään vielä riitä, sillä myös palvelun katselumäärät ovat huikeat. Päivittäin YouTube-videoita katsellaan nimittäin reilut 4 miljardia kertaa. Kuukausittain YouTube kerää enemmän kuin miljardin erillisiä käyttäjiä. YouTube on Suomessa toisella sijalla suosituimpien verkkosivustojen listalla.

YouTubessa käytetään vapaata videoformaattia eli VP9-pakkausta. Se tukee Ultra HD -tasoista kuvaa, kun käytetään 60 kuvaa käsittävää kuvataajuutta.

Vaikuttamisen väline

YouTube on tehokas vaikuttamisen väline avoimuutensa ansiosta. Sen avulla on mahdollista nostaa esiin erilaisia epäkohtia ja ottaa osaa yhteiskunnallisen tason vaikuttamiseen. YouTubessa on mahdollista käsitellä esimerkiksi erilaisia ongelmia. Esimerkiksi kouluampumisia on käsitelty YouTuben videoissa.

Joissakin maissa YouTubeen pääsy on estetty. Sama koskee joitakin laitoksia. Thaimaa ja Pakistan ovat esimerkkejä YouTuben käytön estämisestä valtiotasolla. Estot kertovat omaa tarinaansa YouTuben tehokkuudesta ja suuresta yleisöstä.

Ilon lähde

Vaikka YouTubea voidaankin käyttää vaikuttamisen välineenä, on suuri osa sen sisällöstä kuitenkin puhdasta viihdettä. YouTube onkin erinomainen ilon lähde, joka on käytettävissäsi juuri silloin, kun haluat ja koet tarvitsevasi hetken irtiottoa arjesta. Myös omien videoiden postaaminen YouTubeen voi olla hauska harrastus, joka tuo elämään aivan uudenlaisen ilon lähteen!